Hållbarhet

Moules On the Rocks Group (Musselbarerna samt Crêperie och Vänner) har ett stort fokus på hållbarhet genom att välja råvaror som är närproducerade, ekologiska och har ett stort fokus på att minska vårt matsvinn. Vi sorterar och återvinner och väljer material så hållbart vi kan.

Vårt mål är också att hitta hållbarhet i vår personalstruktur vilket annars är en bristvara i vår bransch, så att vi behåller vår personal, låter dem utvecklas och får fler människor att vilja söka sig till besöksnäringen.

AVFALL

Källsortering är för oss en självklarhet, men framför allt försöker vi minska ner på onödig plast och engångsartiklar i våra verksamheter. Ex. Lock i stället för plastfilm på kantiner och bleck, minskad användning av engångshandskar och i stället fokusera på noggrann handhygien, disktrasor till bänkar etc i första hand, papper till desinfektion etc)

RENGÖRINGSMEDEL

Vi undviker i största möjliga mån rengöringsmedel som har en negativ inverkan på miljön. Såpa, apelsinolja, ättika och eca-vatten är vårt förstahandsval vid rengöring.

ANSTÄLLNINGSPOLITIK

Kollektivavtal finns men vårt mål är att erbjuda schyssta löner och villkor som gör att vi behåller våra anställda under längre perioder och skapar hållbarhet både för de anställda och oss som arbetsgivare. Erfarenhet, utbildning och ålder spelar så klart in. Jämställdhet, anständiga arbetsvillkor för alla kvinnor och män, inklusive ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Vi är noga med att belöna hårt arbete med t.ex. firande vid bra resultat.

EKONOMI

Vårt mål är att främja ekonomin i vårt lilla samhälle och kringliggande kommuner, skapa fler arbetstillfällen året runt och ännu fler på säsongsbasis. För många blir jobbet hos oss deras första och de flesta blir kvar flera säsonger. För att öka lokal ekonomi samarbetar vi med flera lokala producenter som det i sig också skapa fler arbetstillfällen och ökar regionens självförsörjningsgrad, för att stötta den nationella livsmedelsstrategin.

RÅVAROR

Vår strävan är att använda råvaror som minskar besprutningen i vår miljö, närproducerade med en kort transportsträcka och få mellanhänder. Vårt mål är att mestadels använda råvaror i säsong, lokalt odlade i första hand, svenska ekologiska i andra hand och utländskt ekologiskt i tredje hand, konventionellt odlade svenska råvaror i fjärde hand då dessa ofta är besprutade.

Ur synpunkten djurhållning så köper vi endast mjölk, grädde, smör och ägg som är svenskt och ekologisk. Det gäller även kyckling då traditionellt producerad kyckling fått rött ljus av WWF. När vi köper kött är vårt mål att allt kött ska vara närproducerat och främja en god djurhållning.

FLEXIBEL MENY

Vi jobbar i stor utsträckning med att skapa menyer utifrån vad som finns tillgängligt lokalt och efter säsong. Vilket i praktiken innebär att vi, i möjligaste mån, inte använder färska tomater, färska bär mm under vinterhalvåret utan väljer i stället rotsaker, kål, bönor, frysta bär under den perioden av året där det ej finns dessa produkter i säsong i Sverige.

DRYCK

Vi jobbar med ett flertal mindre vinimportörer och vingårdar, prioriterar att köpa in lokalt hantverksöl i stället för massproduktion, utbudet varieras liksom matens råvaror på vad som finns tillgängligt och vad som passar till våra menyer.